8 Μαρ 2013

Γιατί χαλάνε οι σχέσεις;


Αναφέρομαι πάντα σε σχέσεις αληθινές, ειλικρινείς, σχέσεις αγάπης και όχι δύο εαυτών που είπαν να περπατήσουν για λίγο δίπλα δίπλα. Αυτές πάσχουν ούτως ή άλλως, δεν είναι σχέσεις. Οπότε πάμε παρακάτω. Γιατί δύο άνθρωποι που αγαπιούνται να είναι στιγμές που μόνο κενό βάζουν ανάμεσά τους, το φορτώνουν με επιμέλεια και μετά αναρωτιούνται αν στο βάθος, εκεί απέναντι, υπάρχει ακόμα ο άνθρωπος που κάποτε πίστευαν τόσο κοντά; Γιατί το κοντά είναι προορισμένο να διαρκεί λίγο, να χάνεται και να επιστρέφει ή και κάποτε να μην επιστρέφει ποτέ;



Εγωκεντρισμός είναι η απάντηση. Όχι εγωισμός, όχι νοιάζομαι μόνο για μένα και οι ανάγκες σου μου είναι αδιάφορες. Μα ότι νομίζω πως έχεις τις ίδιες ανάγκες με μένα, ότι θα τις λύσεις με τον ίδιο τρόπο που τις λύνω εγώ, πως θα αντιδράσεις στις ίδιες καταστάσεις που αντιδρώ εγώ. Γιατί ο εαυτός μας είναι πάντα το σημείο αναφοράς μας, κρίνουμε εξ ιδίων τα αλλότρια, επειδή κοιτώντας μέσα από τα γυαλιά μας, τον παραμορφωτικό συχνά φακό των πεποιθήσεων και των συναισθημάτων μας, πιστεύουμε ότι όλοι κοιτούν μέσα από τον ίδιο φακό και αντικρίζουν τον κόσμο όπως εμείς, με τα ίδια καλά και τα ίδια άσχημα, ότι του ζητούν τα ίδια πράγματα και προσπαθούν να τα πετύχουν με τα ίδια μέσα. Ότι οι λέξεις έχουν το ίδιο νόημα και ότι η αγάπη θα εκφραστεί με τις ίδιες κινήσεις.
Κάποτε εμείς τα κορίτσια, όταν ήμασταν στην εφηβεία και ακόμα δεν πατούσαμε γερά στα πόδια μας, συνηθίζαμε να λέμε πως ο τύπος που την έπεσε σε μια φίλη μας και ύστερα της έκανε τη ζωή δύσκολη «την αγαπάει με τον τρόπο του». Από τότε η έκφραση αυτή ήταν το καμπανάκι του κινδύνου, το σύμβολο της δικαιολόγησης μιας συμπεριφοράς, η οποία προφανώς δεν είχε καμία σχέση με την αγάπη και την οποία απλώς ανεχόμασταν εθελοτυφλώντας και λέγοντας ψέματα στον εαυτό μας, επειδή πολύ απλά δεν είχαμε το κουράγιο και τη θέληση να τη σταματήσουμε και να πειστούμε ότι αξίζουμε κάτι καλύτερο. Και από τότε μια φράση σωστή, μια φράση που συνοψίζει ακριβώς αυτό, ότι ο καθένας εκφράζει, χαίρεται, ανακαλύπτει και αντιμετωπίζει την αγάπη με το δικό του προσωπικό τρόπο, συνδέθηκε με την απουσία αγάπης και την προσπάθεια να αναβαθμιστεί αυτή σε κάτι που μοιάζει με αγάπη αλλά στην πραγματικότητα είναι αδιαφορία και εγωισμός.
Κάπως έτσι φτάσαμε να πιστεύουμε στη μία και μοναδική συμπεριφορά. Και πάντα αυτή είναι η δικιά μας, αυτή που έχουμε όταν αγαπάμε. Όποιος δεν την έχει, δεν αγαπάει, αυτό λέμε, αυτό νιώθουμε και με βάση αυτό αντιδράμε. Γι’ αυτό η γυναίκα νευριάζει και αισθάνεται απόρριψη, όταν ο άντρας της τη βλέπει μουτρωμένη και δεν τη ρωτάει τι έχει. Γιατί εκείνη, αν οι ρόλοι αντιστρέφονταν, θα ρώταγε με επιμονή και δεν μπορεί να φανταστεί άλλο λόγο της διαφορετικής συμπεριφοράς από την αδιαφορία. Γι’ αυτό ο άντρας που βλέπει τη γυναίκα του μουτρωμένη ή την ακούει να του αναλύει τι προβλήματα έχει η σχέση τους νιώθει ανεπαρκής και ανήμπορος. Γιατί εκείνος, θα έκανε τέτοια συζήτηση και θα είχε τέτοια διάθεση, αν η κατάσταση ήταν πολύ άσχημη και δεν υπήρχε λύση. Γι’ αυτό η γυναίκα που θα δει τον άντρα της να κλείνεται στον εαυτό του και να μη μοιράζεται μαζί της τις έγνοιες του, θα πιστέψει ότι την αποφεύγει και δεν θέλει να μοιράζεται μαζί της πράγματα. Επειδή εκείνη θα αντιδρούσε έτσι, μόνο αν πλέον δεν την ενδιέφερε αυτός ο άνθρωπος. Γι’ αυτό ο άντρας που συζητάει με τη γυναίκα του τις έγνοιες της, θα προσπαθήσει να της βρει λύση αντί να την κατανοήσει και να της συμπαρασταθεί. Επειδή εκείνος θα ανοιγόταν μόνο αν υπήρχε η προοπτική κάποιας λύσης, την οποία εκείνος δεν μπορούσε να σκεφτεί.
Υπάρχει ευκολότερος τρόπος να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις; Υπάρχει γονιμότερο έδαφος για την απογοήτευση και το θυμό; Πώς θα προχωρούσαμε όμως, αν δεχόμασταν πως τελικά το κάθε φύλο και φυσικά ο καθένας ξεχωριστά αγαπάει με το δικό του τρόπο, με τη δική του προσέγγιση στην ευτυχία; Γιατί η  αγάπη είναι πάντα αγάπη και μια φράση δεν μπορεί ποτέ να τη μικρύνει ούτε και να δώσει τον ευεργετικό της δυναμισμό σε κάτι που δεν ανήκει σε αυτή. Το προσπαθεί αυτή η φράση να το κάνει αυτό, το προσπαθεί ως δεκανίκι όταν δεν έχουμε το θάρρος να παραδεχτούμε ότι ο άλλος δεν μας αγαπάει. Το προσπαθεί, αλλά δεν το πετυχαίνει. Γιατί μέσα μας ξέρουμε, όπως το ξέρουμε και όταν μας αγαπάνε. Και τότε είναι που πρέπει το άλλοτε δεκανίκι να το κάνουμε σύμμαχό μας για να πετύχουμε όχι τον εξωραϊσμό αλλά τη θέαση της πραγματικότητας που μπορεί να μας ανακουφίσει, γιατί θα μας απαλλάξει από το κυνήγι μιας χίμαιρας, της διαμόρφωσης της αγάπης στα μέτρα μας.

6 σχόλια:

  1. Διαφωνώ αλεξιάννα...Εγωισμός. Άσε που οι σχέσεις που ανέφερες στην αρχή του κειμένου σου αν πραγματικά είναι έτσι δεν χαλάνε με τίποτα... Απλά ως εγωιστικά ότα ε΄χουμε μάθει να απαιτούμε από τον άλλο αυτά που θέλουμε χωρίς αν εξατάζουμε τα δικά του θέλω... Οι ειλικρινείς σχέσεις αγάπης όπως έγραψες δεν θα έπρεπε να είναι δουναι και λαβείν αλά μόνο δούναι, με τέτοιο πάθος ειλικρίνεια, ευθύτητα, αγάπη που το λαβείν θα ήταν απλά θέμα χρόνου να έρθει... Είναι τουλάχιστον ουτοπικό να νομίζουμπως οι άλλοι μπορούν να λύσουν τα προβλήματα πυο δημιουργούνται σε μια σχέση μετο ίδιο τρόπο που θα τα λύναμε εμείς... ΄ταν δεν καταλαβαίνεις οτι απέναντι σου δεν έχεις κάποιον ίδιο άνθρωπο αλλά κάποιον διαφορετικό με τις ίδιες ανάγκες να αγαπηθεί να νιώσει χρήσιμος από τους συνανθρώπους του τότε το χεις χάσει το παιχνίδι από την αρχή. Η διαφορετικότητα και η κατανόηση τη είναι η βάση για υγιείς σχέσεις... Η οπτική σου είναι σωστή αλλά όχι για το ανθρώπινο είδος έτσι όπως έχει καταντήσει σήμερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα!
      ο εγωισμός κατά τη γνώμη μου είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο στις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά πήρα ως δεδομένο ότι αυτός σε κάποιες σχέσεις δεν εμφανίζεται ή εμφανίζεται ελεγχόμενα. Στις σχέσεις, λοιπόν, που έχουν την τύχη να είναι έτσι, πιστεύω ότι δεν αρκεί η αγάπη, δεν αρκεί αυτή η τιθάσευση του εγωισμού, γιατί υπάρχει πάντα ο εγωκεντρισμός, η άποψη ότι εγώ ενεργώ με χ τρόπο και αν ενεργούσα με ψ αυτό θα σήμαινε ότι δεν αγαπώ και άρα αφού ο σύντροφός μου ενεργεί ψ, τότε σημαίνει ότι δεν με αγαπάει. Πολύ απλουστευική παρουσίαση φυσικά, αλλά συμβαίνει, ειδικά σε μας τις γυναίκες που προβληματιζόμαστε λίγο παραπάνω. Αν, λοιπόν, συμβεί κάτι τέτοιο και υπάρχει μια τέτοια λογική είναι πολύ εύκολοι οι καβγάδες, η ψύχρανση και ίσως μετά από καιρό τέτοιων ιστοριών το τέλος.
      Βέβαια θα μου πεις και με το δίκιο σου, εδώ υπάρχουν σχέσεις που παλεύουν για τα αυτονόητα επειδή και οι δύο βάζουν τον εαυτό τους πάνω απ' όλα, στα ψιλά γράμματα θα κολλήσουμε τώρα; Σωστό, αλλά θα παραφράσω την αρχή της ανάρτησής μου, σχέσεις με εγωισμό δεν είναι σχέσεις όσο και αν θέλουμε να μοιάζουνε, επομένως ας πιάσουμε τις άλλες σχέσεις, τις αληθινές, γιατί αυτές είναι που αξίζουν προσπάθειας και ας βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτές για να λύσουμε ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια.

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Αλεξιάννα και συγαχρηστήρια για το άρθρο σου...Συμφωνώ με την άποψή σου ότι τα δύο φύλα έχουν διαφορετικούε κώδικες επικοιωνίας σε πολλά θέματα και διαφορετικό τρόπο να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Από κει και πέρα όμως; Πρέπει να αποδεχτούμε ὀτι τα δύο φύλα τελικά δεν μπορούν να βρουν διεξόδους επικοινωνίας και αληθινής επαφής, "ότι έτσι είναι¨τελικά τα πράγματα διαμορφωμένα εκ φύσεως; Πώς γίνετσι να κρατήσει μια σχέση, ένας γάμος, και μάλιστα για μια ολόκληρη ζωή, εάν στα βασικά θέματα, δεν μπορούμε να εκφραστούμε, και δεν μπορούμε να ταιριάξουμε τις ανάγκες του άλλου με τις δικές μας; θεωρώ ότι σε μια σχέση πρέπει επαρκώς να ικανοποιούνται οι ανάγκες και των 2 συντρόφων.' Όπως επίσης ότι σκοπός μιας σχέσης είναι η αυτοβελτίωση και η εξέλιξη του καθενός, μέσα σε αυτή. Το να βοηθάει ο ένἆς τον άλλον να γίνει καλύτερος άνθρωπος. Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει ν'αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα του άλλου, να μην απαιτούμε να αντιδρά σε διάφορες καταστάσεις όπως εμείς, αλλά σίγουρα, δε συμφωνώ με τη φράση "σ'αγαπάει με τον τρόπο του". Η αγάπη είναι αγάπη και όλοι μέσα βαθιά μέσα μας καταλαβαίνουμε τελικά πότε μας αγαπάει πραγματικά κάποιος και πότε πρόκειται για κάτι επιδερμικό. Απλούστατα γιατί "αγαπώ" σημαίνει κατ'εμένα τουλάχιστον, ότι βάζω την προσωπική ευτυχία του άλλου πάνω απ'τη δική μου, αβίαστα και χωρίς φυσικά να υπάρχει φόβος να τσαλακώσει την αξιοπρέπειά μου. Καμία σχέση με τον έρωτα, ο οποίος είναι απ'τη φύση του εγωιστικός και απαιτητικός. Για να μην παρρεκίνω άλλο απ'το θέμα, πιστεύω ότι το κλειδί τελικά για μια υγιή σχέση είναι απλώς το να υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι, συννενόηση, το ειλικρινές ενδιαφέρον και, φυσικά, παντελής έλλειψη ανταγωνισμού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ´ευχαριστώ πολύ αγαπητέ φίλε/φίλη για την απάντηση.
      Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ακόμα και στα σημεία που φαίνεται ότι διαφωνώ. Φυσικά και δεν πιστεύω στο "σε αγαπάω με τον τρόπο μου" όταν αυτό σημαίνει ότι σου συμπεριφέρομαι με τρόπο εγωιστικό,αδιάφορο, άσχημο εν τέλει. Η αγάπη ακριβώς όπως είπες έχει πάντα κοινούς κώδικες, οι οποίοι είναι το ενδιαφέρον, η ανιδιοτέλεια, η ειλικρίνεια και γιαυτόν το λόγο νιώθουμε και ξέρουμε πάντα βαθιά μέσα μας το αν κάποιος μας αγαπάει. Πιστεύω όμως στην παραπάνω φράση, η οποία όπως ανέφερα και στην ανάρτησή μου είναι παρεξηγημένη και σηκώνει συχνά ένα νόημα πολύ βαρύτερο, όταν αυτή σημαίνει ότι σε αγαπώ αλλά αυτό το εκφράζω με τον τρόπο μου. Και συνήθωσ διαφορετικότητα στον τρόπο έκφρασης της αγάπης συνδέεται με τη συνολική διαφορά στον τρόπο αντιμετώπισης των καταστάσεων και των συναισθημάτων των δύο φύλων.
      Τις διαφορές αυτές είναι που πρέπει να κατανοήσουμε, σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι πρέπει να αφήνουμε τις ανάγκες μας ανικανοποίητες, αλλά νομίζω ότι αν αποδεχτούμε πως διαφορετικός τρόπος αντίδρασης ή έκφρασης δεν σημαίνει και διαφορετικό συναίσθημα θα μπορέσουμε να καταλάβουμε τους κώδικες του συντρόφου μας. Όχι να τους υιοθετήσουμε κι εμείς, αυτό θα συνιστούσε καταπίεση, αλλά να μην υποθέτουμε πως αφού δεν συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο με εμάς δεν μας αγαπάει όσο εμείς. Να μην κάνουμε προεκτάσεις δηλαδή κι έτσι να αποδεχτούμε ότι είμαστε διαφορετικοί αλλά αυτό τελικά είναι που μας αρέσει κιόλας...

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα και πάλι Αλεξιάννα! Συμφωνώ ότι διαφορετικός τρόπος αντίδρασης, σίγουρα δε σημαίνει απαραίτητα απουσία αγάπης. Όπως είχα αναφέρει και πιο πάνω, δεν μπορούμε ν'απαιτούμε ο άλλος να έχει τις ίδιες αντιδράσεις σε γεγονότα και καταστάσεις με μας, είτε ανήκει στο ίδιο φύλο με μας, πόσο μάλλον όταν ανήκει και στο αντίθετο!..

    Γι αυτόν ακριβώς το λόγο, έτσι κι αλλιώς, ναι μπορούμε να πούμε ότι "ο καθένας αγαπάει με τον τρόπο του" ,όπως ο καθένας αντιδράει μοναδικά σε κάθε περίπτωση. Είναι αυτονόητο δηλαδή έτσι κι αλλιώς!
    Γι'αυτό ίσως, θεωρώ, όταν "ξεχωρίζουμε" αυτή τη φράση και τη χρησιμοποιούμε στους διαλόγους μας, σε συζητήσεις, μου φαίνεται ότι αποκτά αρνητική σημασία, αλλιώτικο νόημα, σαν να κρύβει μέσα της εγωισμό... σαν να αποτελεί άλλοθι και δικαιολογία, για επανάπαυση και καθησυχασμό..ότι " έτσι είμαστε βρε αδρεφέ, αυτον τον τρόπο διαθέτουμε". Δεν ξέρω, έτσι ακούγεται σε μένα!

    Το μυστικό για μια ολοκληρωμένη σχἐση, είναι να μάθουμε, όπως πολύ σωστά γράφεις κι εσύ, ν'αποκωδικοποιούμε τους τρόπους έκφρασης του συντρόφου μας. Το κακό σε πολλές περιπτώσεις νομίζω, είναι ότι... τελικά, αν και γνωρίζουμε μέσα μας την αλήθεια, κι όμως, μπερδεύουμε συχνά τα μηνύματα!

    Δηλαδή: κάποιος δεν μας λέει συχνά πόσο μας αγαπάει, δεν είναι εκδηλωτικός, αλλά θα μας μαγειρέψει ένα φαγητό όταν θα γυρίσουμε στο σπίτι αργά κουρασμένες, ή θα μας στηρίξει συναισθηματικά και υλικά σε περιόδους δύσκολες, π.χ όταν βιώνουμε περίοδο ανεργίας. Εμείς τι κάνουμε σε πολλές περιπτώσεις; Κολλάμε (και κακώς) στο γεγονός ότι δεν έιναι τόσο εκδηλωτικός όσο θα θέλαμε εμείς να είναι. Τι έχει συμβεί; Eχουμε μπερδέψει τα μηνύματα. Εδώ όμως δεν γίνεται να πούμε ότι "αγαπάει αυτός με τον τρόπο του", αλλά ότι αγαπάει!_
    Εννοείται ότι αυτός είναι ο τρόπος του να την δείχνει την αγάπη του, να την κάνει πράξη, και έγκειται στή δική μας βούληση και ωριμότητα να τη δούμε.. Εδώ λοιπόν, (όταν δεν μπορούμε να την διακρίνουμε), πρέπει πιο σωστά να πούμε, ότι ΕΜΕΙΣ θέλουμε να μας αγαπάει διαφορετικά, αλλιώς... θεωρούμε ότι δεν μας αγαπάει.

    Και υπάρχει και η άλλη περίπτωση, να είναι φοβερά εκδηλωτικός, στοργικός και τρυφερός, ακριβώς όσο θεωρούμε ιδανικό, αλλά να μη μας στηρίζει καθόλου στις περιπτώσεις που τον έχουμε ανάγκη, να μη νιώθουμε δηλαδή κανενός είδους ασφάλεια. Τι έχει συμβεί κι εδω; Έχουμε μπερδέψει τα μηνύματα πάλι! Ο τύπος εδώ, πάλι μπορεί να μας αγαπάει, αλλά αυτή είναι η μοναδική πιστεύω περίπτωση, όπου μπορούμε να ισχυριστούμε, ότι ναι.. μας αγαπάει... με τον τρόπο του όμως! Τον δικό του τρόπο! Δεν μπορεί για κάτι άλλο, δεν μπορεί για κάτι περισσότερο!

    Γιατί εν κατακλείδι πιστεύω ότι όταν κάποιος, "έχει τον δικό του" τρόπο να μας αγαπάει, τις περισσότερες φορές, δεν είναι και δικός μας! Κυριολεκτικά και μεταφορικά!

    Συγγνώμη αν σε κούρασα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλησπέρα και σε ευχαριστώ πολύ για το εκτενές σου σχόλιο, όχι μόνο δεν με κούρασες αλλά μου αρέσει πολύ να ανταλλάσσω απόψεις με ανθρώπους που έχουν να μου πουν πράγματα!
      Συμφωνώ μαζί σου, πολλές φορές ζητάμε να μας συμπεριφέρεται ο άλλος ακριβώς με τον τρόπο που θέλουμε και αν δεν το κάνει, ο εγωισμός μας μας υποδεικνύει ότι δεν μας αγαπάει. Σημασία έχει να ακούμε το ένστικτό μας και όταν αυτό μας λέει ότι ο άλλος μας αγαπάει καλό είναι να το εμπιστευόμαστε και να δεχόμαστε ότι ο καθένας εκδηλώνεται διαφορετικά, αρκεί φυσικά αυτό να συμβαίνει μέσα σε κάποια πλαίσια, αυτά του αληθινού ενδιαφέροντος αλλά και κάπου κάπου και της φροντίδας για τις μικρές λεπτομέρειες που ειδικά για εμάς τις γυναίκες είναι πολύ σημαντικές...

      Διαγραφή