8 Νοε 2012

Απιστίας φιλοσοφίες...



                
           Κάποτε, όχι πολύ καιρό πριν ώστε να το έχω ξεχάσει αλλά όχι και τόσο πρόσφατα ώστε να μην είμαι σε θέση να το αξιολογήσω, μια φίλη μου μου μίλησε για έναν γνωστό της «πολύ καλό παιδί, αρραβωνιασμένος με μια κοπέλα, με την οποία είναι φουλ ερωτευμένος, αλλά εντάξει, έχει φάει πολύ κέρατο η Μαιρούλα, την αγαπάει, αλλά το σεξ γι’ αυτόν είναι κάτι τελείως διαφορετικό και απρόσωπο, ουδεμία σχέση έχει με το τι νιώθει για αυτήν.»


          Η αλήθεια είναι πως έχω ακούσει χιλιάδες φορές παρόμοιες κουβέντες, όμως το γεγονός πως τις άκουγα από μία γυναίκα και όχι από κάποιο φαλλοκρατικό αρσενικό, με έκανε να αναρωτηθώ. Τελικά, η αποφυγή της απιστίας, όταν βρίσκεσαι σε σχέση, είναι μια κοινωνική επιταγή αντίθετη στο πολυγαμικό ένστικτο του ανθρώπου ή ένα φυσικό, απροσχεδίαστο και αυθόρμητο αποτέλεσμα, το οποίο προκύπτει, όταν είσαι ερωτευμένος με κάποιον; Ο πιστός σύντροφος που αποτελεί το όνειρο κάθε γυναίκας ποιο προτέρημα διαθέτει; Ισχυρή θέληση και απαρέγκλιτους κανόνες ηθικής που τον κρατούν μακριά από τα παραστρατήματα, για να μην στεναχωρήσει την καλή του και ο ίδιος να μην αισθανθεί επίορκος, ή μια σπουδαία καρδιά που έχει την ικανότητα να αγαπά και να δίνεται ολοκληρωτικά με αποτέλεσμα να μην τον νοιάζει να σχετιστεί με οποιονδήποτε τρόπο με άλλη γυναίκα; Με λίγα λόγια, η μονογαμία υπαγορεύεται από κοινωνικούς ή από βιολογικούς κανόνες;
          Ήμουν πάντα της άποψης –και θα εμμείνω σε αυτήν όσο κι αν μπήκα σε σκέψεις από τα λόγια της φίλης μου- πως αν φτάσεις στο σημείο να ποθήσεις άλλον άνθρωπο είτε είσαι άντρας είτε γυναίκα το παιχνίδι έχει χαθεί. Αν φτάσεις στο σημείο να σε σταματήσουν μόνο οι ηθικές σου αντιστάσεις, τα πρότυπα που πήρες από τους γονείς σου, τους παπούδες σου, την τηλεόραση ή οποιαδήποτε άλλη μορφή αυτού που συνοπτικά ονομάζουμε κοινωνία, τότε απλά δεν έχει νόημα να συνεχίσεις να είσαι με τον άνθρωπο που ουσιαστικά μπήκε εμπόδιο στην επιθυμία σου. Δεν έχει νόημα να καταπιέζεσαι ξανά και ξανά, για να κερδίσεις τι; Ασφάλεια; Σιγουριά; Αγάπη θα μου πουν μερικοί. Μα αγάπη είναι ένα στοιχείο που κάνει το δέσιμο ιερό, την δυάδα μονάδα, το οτιδήποτε έξω από αυτήν ανούσιο. Ακόμα και τα προσωπικά, απόλυτα ατομικά επιτεύγματα με την αγάπη του συντρόφου αποκτούν άλλη διάσταση και αξία. Άρα πώς είναι αγάπη το κοίταγμα έξω από αυτή τη μυσταγωγική σπηλιά και η επιστροφή σε αυτή, επειδή έτσι πρέπει;
          Κι ύστερα είναι κι ο έρωτας. Βιολογική διαδικασία, αναμφισβήτητα. Πώς είναι έρωτας η αναζήτηση της ευχαρίστησης, των εμπειριών, των ορίων του σώματος και του μυαλού με κάποιον άλλον εκτός από το αντικείμενο του έρωτα; Πώς στην τρελή αυτή ζάλη είναι δυνατόν να χορέψεις και να αφεθείς με κάποιον άλλον; Δεν θα σημαίνει τίποτα, θα πουν κάποιοι. Μα πώς είναι δυνατόν, όταν το σώμα ζητάει με μανία έναν συγκεκριμένο άνθρωπο, να μην αποστρέφεσαι και μόνο την πιθανότητα πόσο μάλλον την πραγματικότητα της επαφής με κάποιον άλλον εκτός από αυτόν;
          Η κοινωνία ορίζει τις σαθρές σχέσεις, αυτές που δεν έχουν αλλού να στηριχτούν και ψάχνουν δεκανίκι, για να προχωρήσουν. Το δεκανίκι του πρέπει. Στις άλλες, τις αληθινές, υπάρχει το θέλω. Και αυτό δεν μπορεί να επιβληθεί ποτέ έξωθεν.

8 σχόλια:

  1. Η μονογαμία δεν υπαγορεύεται από πουθενά!!! Είναι θέμα προσωπικής επιλογής και μόνον! Δεν έχει τίποτα το ηθικό ή το ανήθικο στο οποίο ωφείλει κάποιος να λογοδοτήσει σε κανέναν.

    Τώρα αν ψάξεις για βιολογική ερμηνεία άντρας έχει το σπέρμα που πρέπει να το διαδώσει όπου μπορεί όσες περισσότερες φορές μπορεί ενώ η γυναίκα πρέπει να επιλέξει το κατάλληλο αρσενικό που θα της κάνει τα πιο γερά παιδιά. Ε αυτό το τζιζ της διαφορετικής "αποστολής" ειναι σύμφωνα με τη Βιολογία η αιτία του θέματος.... Βράστα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απλά αυτό που ήθελα να πω είναι πως κατ´ εμέ το να είσαι μονογαμικός όταν είσαι ερωτευμένος δεν είναι ακριβώς επιλογή, είναι θα το έλεγα μια ανάγκη που προκύπτει από το σώμα σου και σε οδηγεί αβίαστα, χωρίς σκέψη, καταπίεση και υπολογισμούς στην απάρνηση της απιστίας.
      Τώρα για τη βιολογική εξήγηση της πολυγαμίας στον άντρα και της μονογαμίας στη γυναίκα σαφώς παίζει ρόλο αυτό που αναφέρεις, αλλά νομίζω η θεωρία αυτή δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη της τον έρωτα που είναι και αυτός βιολογική διαδικασία και όταν έρχεται σε σύγκρουση με το αρχέγονο ας πούμε αντρικό ένστικτο το υπερνικάει.

      Διαγραφή
    2. Ω καλά αμα είσαι ερωτευμένος δε γίνεται να πας με άλλη γυναίκα. Δε γίνεται να είσαι και φουλ ερωτευμένος και να κερατώνεις.

      Εντάξει ποτέ μη λες ποτέ, η σεξουαλική συμπεριφορά του καθενός είναι πολύ διαφορετική. Στατιστικά πάντως συμφωνώ μαζί σου.

      Διαγραφή
  2. Άντε μπράβο, μια φορά που συμφωνούμε :)

    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλεξιάννα...Πάλι μπλέκεις το σεξ με τον έρωτα καλή μου?Τσ τσ τσ... Βρε...Ο ερωτάς τυφλώνει...το σεξ αναπτερώνει το ηθικο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ τα μπλέκω; Από μόνα τους είναι μπλεγμένα, το ένα είναι απόρροια του άλλου... Μην τα βάζεις με μένα, με τη φύση βάλτα ;)

      Διαγραφή
  4. Έχεις δίκιο. Κατά το ήμισυ... Γιατί όλα είναι στο ανθρώπινο μυαλό και στον τρόπο που αντιλαμβάνεται κάποιος τα πράγματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε ναι αλλά και ο έρωτας είναι μία κατεξοχήν εγκεφαλική λειτουργία! Επομένως το πώς αντιλαμβάνεται κανείς τα πράγματα (αν π.χ. είναι της άποψης άλλο αγάπη και άλλο σεξ) θα επηρεαστεί όταν ερωτευτεί, έστω και παροδικά.

      Διαγραφή